Powody żółknięcia zębów

Papierosy

Palenie powoduje żółknięcie zębów z powodu smoły, nikotyny i innych substancji chemicznych. Żółte zęby i palenie często idą w parze, chociaż możliwe jest również posiadanie żółtych zębów bez palenia. Tytoń odkłada substancje w porach szkliwa, zmieniając jego naturalny kolor i powodując żółknięcie zębów. Badanie z 2005 r. wykazało, że 28% palaczy miało poważne lub umiarkowane przebarwienia, w porównaniu z 15% osób niepalących. Badanie wykazało również, że palacze są ogólnie mniej zadowoleni ze stanu swoich zębów. E-papierosy nie przebarwiają zębów w takim stopniu jak zwykłe papierosy, ale zawierają nikotynę, która w połączeniu z tlenem również powoduje żółknięcie zębów.

Z paleniem związane są również inne problemy zdrowotne jamy ustnej. Na przykład, nikotyna może powodować recesję dziąseł, zapalenie dziąseł i zapalenie przyzębia, a palacze są bardziej narażeni na rozwój raka jamy ustnej.

Słaba higiena jamy ustnej

Jeśli zauważysz żółtawy nalot na swoich zębach, prawdopodobnie jest to płytka nazębna lub kamień nazębny. Płytka nazębna tworzy się, gdy cząsteczki jedzenia i napojów nie są prawidłowo usuwane z zębów, na których rozwijają się bakterie. Na początku jest to stosunkowo jednolita, gładka warstwa, którą można zmyć szczoteczką do zębów.

Warstwa ta nazywana jest płytką nazębną. Z czasem płytka nazębna twardnieje i przekształca się w kamień nazębny. Kamień nazębny może być usunięty tylko przez dentystę, lub higienistkę za pomocą specjalnych narzędzi. Stomatolodzy wykonują również wybielanie zębów, co jest oddzielnym zabiegiem od usuwania kamienia nazębnego. Te żółte osady mogą tworzyć się na zębach lub wokół nich. To nie tylko sprawia, że Twoje zęby wyglądają mniej estetycznie, ale także przyczynia się do nieświeżego oddechu i wielu komplikacji zdrowotnych jamy ustnej i chorób dziąseł.

Twoja dieta

Nie powinno Cię dziwić, że to, co jesz, ma wpływ na kolor Twoich zębów. Jeśli Twoje zęby stają się żółte, może to być spowodowane przez pokarmy takie jak:

  • Kawa i herbata
  • Czerwone wino
  • Curry
  • Sosy pomidorowe
  • Jagody
  • Sos sojowy
  • Ocet balsamiczny
  • Burak

Istnieją inne pokarmy i napoje, które, choć same w sobie nie powodują przebarwień, pozostawiają zęby żółte, ponieważ zawierają kwasy, które uszkadzają szkliwo zębów. Zmniejszają one biel Twoich zębów lub sprawiają, że są one bardziej podatne na przebarwienia. Uważaj na:

  • Soki owocowe, szczególnie te kwaśne
  • Napoje energetyczne
  • Pokarmy zawierające cukier
  • Sztuczne słodziki
  • Wina czerwone i białe oraz wiele innych napojów alkoholowych

Po spożyciu tych produktów wypłucz usta wodą, pomoże to zminimalizować uszkodzenia spowodowane przez kwasy, które demineralizują zęby i substancje, które mogą je przebarwić.

Starzenie się

To naturalne, że zęby żółkną z wiekiem. Dzieje się tak, ponieważ ochronna warstwa szkliwa zużywa się i staje się cieńsza, odsłaniając znajdującą się pod nią żółtawą zębinę.

Genetyka

Jeśli przez całe życie miałeś żółte zęby, może być za to odpowiedzialne DNA Twoich rodziców. Odmiany genetyczne mogą wpływać na kolor zębów i porowatość szkliwa. Bardziej porowate szkliwo oznacza, że jest ono bardziej podatne na przebarwienia.